Η λύση για τη  διατήρηση του βάρους μας αλλά και της υγείας μας σε εξίσου καλά και αρμονικά επίπεδα, γνωρίζουμε όλοι πλέον, ότι δεν είναι στην αποφυγή των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και η κατανάλωση μόνο light τροφών. Είναι πλέον ξεπερασμένη πεποίθηση. Η αλήθεια είναι πως τα λίπη είναι απαραίτητα για την υγεία μας, κι εδώ να πούμε ότι αναφερόμαστε στα υγιή λιπαρά που υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς και τα έλαια των λαχανικών, τα οποία μας προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, ικανοποιούν γρήγορα το αίσθημα της πείνας και βοηθούν τον οργανισμό μας να απορροφάει πιο εύκολα τις βιταμίνες από τις τροφές.

ygieines trofes me lipos pou mas kanoyn kalo 300x236 Υγιεινές τροφές με λίπος που μας κάνουν καλό

Επομένως, ποια τρόφιμα πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας για να είμαστε επαρκείς σε υγιεινά λιπαρά; Ας δούμε παραδείγματα:

Φασόλια. Τα φασόλια, αποτελούν σημαντικό υποκατάστατο του κρέατος. Είναι εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων αλλά και πρωτεϊνης. Για να μην καταναλώνεται λοιπόν συνεχώς κρέας, εντάξτε στο διαιτολόγιο σας και όσπρια για να λαμβάνετε και φυτική πρωτεϊνη, όχι μόνο ζωϊκή!

 Ελιές. Οι ελιές έχουν φυτικές ίνες, σίδηρο  και άφθονη ποσότητα πολυφαινόλης, η οποία φημίζεται για τη δράση της ενάντια στη φθορά των κυττάρων μας. Σύμφωνα με συμβούλους υγείας, καλό είναι να καταναλώνουμε μέχρι  2.300 mg νατρίου καθημερινά, στοιχείο το οποίο υπάρχει άφθονο στις ελιές. Η χώρα μας είναι άφθονη από ελιές, οπότε δώστε  τους μια θέση στο πιάτο σας.

Ελαιόλαδο. Σύμφωνα με  Ισπανούς ερευνητές, τα ποικίλα συστατικά του ελαιόλαδου έχουν αντιγηραντικά στοιχεία. Επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, διαφόρων ειδών καρκίνου αλλά και καρδαγγειακών  ασθενειών. Επιλέξτε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς πολλή επεξεργασία και θα λάβετε μεγαλύτερο ποσοστό των ωφέλιμων συστατικών του. Απλά προσοχή στην ποσότητα, γιατί έχει πολλές θερμίδες (μια κουταλιά της σούπας έχει 120 θερμίδες).

 Αβοκάντο. Σύμφωνα με έρευνα  του 2014, όπου οι επιστήμονες έδωσαν σε ποντίκια μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, η οποία ανέβασε κατά πολύ τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων  και ζάχαρο στο αίμα τους και έπειτα τους έδωσαν έλαιο αβοκάντο, το οποίο είχε ακριβώς το αντίθεο αποτέλεσματα, φάνηκε ότι τα υγιή λιπαρά έχουν πολύ ευεργετικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Με την κατανάλωση υγιεινών λιπαρών, οι βιταμίνες  Α, D, Ε και Κ φαίνεται να γίνονται πιο απορροφήσιμες από τον οργανισμό μας. Απλά προσθέστε λίγο αβοκάντο στη σαλάτα σας ή το τοστ σας και απολαύστε.

Ψάρι. Τα Ω3-λιπαρά οξέα είναι αναγκαία  για την καλή  λειτουργία του εγκεφάλου μας, αλλά και την καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών και φλεγμονών στον οργανισμό μας. Φάτε σαρδέλες, πέστροφα και σολομό και ευεργετηθείτε από τα πολλαπλά οφέλη τους στον οργανισμό σας.  Δεν θεωρούνται άλλωστε τυχαία ως τροφή του μυαλού!




Show Buttons
Hide Buttons