Site Overlay

Τροφές που μας δίνουν ενέργεια

Σε όλους μας έχει συμβεί  κάποιες μέρες να νιώθουμε ιδιαίτερα κουρασμένοι και νυσταγμένοι κυρίως κατά τη διάρκεια του απογεύματος . Όμως, λόγω του ότι έχουμε ένα συχνά φορτωμένο πρόγραμμα πρέπει να συνεχίσουμε τις υποχρεώσεις μας. Οι διαιτολόγοι συνιστούν την αντικατάσταση του καφέ με τροφές οι οποίες μπορούν να μας εξασφαλίσουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε. Ακολουθούν κάποιες από αυτές τις τροφές.

Τροφές που μας δίνουν ενέργεια

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Είναι γεγονός ότι όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες, αυτοί μας προσφέρουν γρήγορα αρκετή ενέργεια, κάτι το οποίο τους καθιστά πολύ σημαντικούς και ιδιαίτερα πριν από μια μεγάλη προπόνηση.   Υπάρχουν δύο ειδών υδατάνθρακες , οι επεξεργασμένοι και οι εξευγενισμένοι. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τους πρώτους όπως είναι το λευκό ψωμί και το άσπρο ρύζι, καθώς μας δίνουν ενέργεια μικρής διάρκειας όμως.  Απ’ την άλλη πλευρά οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη και το ψωμί ολικής αλέσεως μας προσφέρουν ενέργεια η οποία διαρκεί ενώ παράλληλα έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Μαύρη σοκολάτα

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ωφελεί σημαντικά την υγεία καθώς αυξάνει τον μεταβολισμό, μειώνει τα επίπεδα του άγχους, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονόλες οι οποίες αυξάνουν τη ροή του αίματος σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου για δύο έως τρεις ώρες, βοηθώντας στην καταπολέμηση της κόπωσης.

 

Ξηροί καρποί

Καταναλώνοντας ωμός και μη αλατισμένους ξηρούς καρπούς δίνουμε στον οργανισμό μας την ώθηση που χρειάζεται λόγω του ότι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι οι: πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Φρούτα εποχής

Καταναλώνοντας τα φρούτα όταν βρίσκονται στην εποχή τους αποκτάμε τη μέγιστη θρεπτική αξία και τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μας προσφέρουν.

 

Πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά όπως είναι το σπανάκι, το λάχανο, η ρόκα και τα σέσκουλα περιέχουν μεγάλες ποσότητες από βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη A και C οι οποίες είναι σημαντικές για να έχουμε ενέργεια ενώ παράλληλα βοηθούν ενάντια στην κατάθλιψη λόγω του φολικού οξέος που περιέχουν

Κόκκινες Πιπεριές

Τρώγοντας μια μόνο κόκκινη πιπεριά προσλαμβάνουμε το 380% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε βιταμίνης C.  Η βιταμίνη C βοηθά τη διαδικασία επούλωσης του τραυματισμένου ιστού, περιέχει επίσης λυκοπένιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Β6.

Γλυκοπατάτα

Τη γλυκοπατάτα την οποία τη βρίσκουμε  σε πουρέ, ψητή, βραστή ή σε σαλάτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες ,σίδηρο, κάλιο , μαγνήσιο αλλά αποτελεί και πηγή «καλών» υδατανθράκων και ως εκ τούτου συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και στην καταπολέμηση της κούρασης.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι το οποίο μπορούμε είτε να το φάμε σκέτο είτε με την προσθήκη ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής άλεσης περιέχει «καλά» βακτήρια, δηλαδή προβιοτικά τα οποία συμβάλλουν στη σωστή και ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και διευκολύνουν την πέψη.

Σολομός

Ο σολομός περιέχει 2 γρ. επιπλέον από λιπαρά οξέα, επομένως αυτό βοηθά στην σταθεροποίηση της ινσουλίνης,  ενώ σχετίζεται με τη σωστή εκτέλεση των λειτουργιών του εγκεφάλου. Επιπροσθέτως συμβάλλει στη μείωση των φλεγμονών, ενώ βελτιώνει την δυσκαμψία στις αρθρώσεις και τους μύες.

Blueberries

Τα blueberries  που συχνά αναφέρονται και ως «superfoods» αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν τη γνωστική λειτουργία, καθώς επίσης  έχει αποδειχθεί πως έχουν δρουν αποτελεσματικά ενάντια στη γήρανση. Ο συνδυασμός τους με καρύδια δημιουργεί μια ιδανική τροφή η οποία προστατεύει τον εγκέφαλο.

Αυγά

Τα αυγά περιέχουν σε αφθονία βιταμίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα. Έχουν πολλά οφέλη όπως ακριβώς και το άπαχο κρέας.