Ως όσπρια ορίζονται  οι καρποί και τα φυτά της μεγάλης οικογένειας των Χεδρωπών. Εδώ και πολλά χρόνια, αποτελούν βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής, ενώ χάρη στην χαμηλή τους τιμή αγοράς αλλά και την υψηλή διατροφική τους αξία,  δικαίως έχουν χαρακτηριστεί ως «το κρέας των φτωχών». Τα πιο γνωστά όσπρια που καταναλώνει ένας μέσος άνθρωπος είναι: η σόγια, τα μπιζέλια, η φάβα, τα ρεβίθια, τα φασόλια, τα κουκιά και οι φακές.  Μπορεί να θεωρούνται κατά βάση ως χειμερινό  φαγητό, όμως είναι τόσο θρεπτικά και ευεργετικά για την υγεία μας,  που δεν πρέπει να τα στερούμαστε καμία εποχή του χρόνου.

ta mustika twn ospriwn 1 300x218 Τα μυστικά των οσπρίων

Καλό είναι λοιπόν, πέρα από μαγειρευτά, να τα καταναλώνετε πλακί στον φούρνο με ελαιόλαδο, ντομάτα, καρότα, κρεμμύδια, πιπεριές και σκόρδο ή προσθέτοντάς τα στη σαλάτα σας.

Δείτε λοιπόν παρακάτω μερικά μικρά μυστικά για να τα μαγειρέψετε επιτυχώς:

  1. Να υπολογίζετε ότι ½ φλιτζάνι όσπρια αποτελεί μία σωστή και φυσιολογική μερίδα φαγητού.
  2. Όλα τα όσπρια ανεξαιρέτως, χρειάζονται  10 με 15 ώρες μούλιασμα, εκτός από τη φάβα και τη φακή , οι οποίες χρειάζονται απλά ένα δίωρο μέσα στο νερό.
  3. Αν τώρα κατά το μούλιασμα αλλάζετε συχνά το νερό, τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι πετάτε μαζί με αυτό και ένα μέρος από τα θρεπτικά συστατικά που διαλύονται σε αυτό. Μουλιάστε τα σε ένα νερό επομένως!
  4. Όταν τα μαγειρεύετε σε σούπα, να  υπολογίζετε ότι πρέπει να ρίξετε  τριπλάσια ποσότητα νερού  από αυτή των οσπρίων. Πιο συγκεκριμένα,  σε 1 μερίδα φαγητού, να βάζετε ½ φλιτζάνι όσπρια και 1 ½ φλιτζάνι νερού.
  5. Καλό είναι το αλάτι να το ρίχνετε προς το τέλος του μαγειρέματος, γιατί όταν το ρίχνετε στην αρχή, τα όσπρια ανοίγουν και ξεφλουδίζουν.
  6. Τέλος, η μαγειρική σόδα που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα οσπρίων, για να γίνουν  πιο βραστερά και εύπεπτα, θα πρέπει να ξέρετε ότι καταστρέφει τη βιταμίνη B1 που υπάρχει σε αυτά.


Show Buttons
Hide Buttons