Οι υδατάνθρακες, είναι η πιο αντιπροσωπευτική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας και η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψή τους φτάνει στο 50-55% και το υπόλοιπο καλύπτεται από πρωτεϊνες και λίπη.

Στην κατηγορία των υδατανθράκων ανήκουν:  το ψωμί, τα φρούτα, οι χυμοί φρούτων, τα όσπρια, η ζάχαρη, οι πατάτες, το ρύζι, το πλιγούρι, οι πατάτες, το ρύζι, το πλιγούρι και τα προϊόντα τους.

Οι υδατάνθρακες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δομή, αλλά και τη λειτουργία των οργάνων μας,  κυττάρων μας,  αλλά  και των ιστών του οργανισμού μας. Το ανθρώπινο σώμα τους χρησιμοποιεί με τη μορφή γλυκόζης, η οποία αποτελεί κύριο συστατικό του εγκεφάλου.

udatanthrakes prosfora kai imerisia katanalosi 300x196 Ποια τρόφιμα ανήκουν στους υδατάνθρακες, τι μας προσφέρουν και ποια είναι η ιδανική ημερήσια κατανάλωση;

Ο διαχωρισμός των υδατανθράκων γίνεται σε απλούς και σύνθετους. Οι απλοί περιέχονται σε όλες τις επεργασμένες τροφές όπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά, η ζάχαρη και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα υγείας αλλά και να προκαλέσουν αύξηση στο βάρος μας. Οι σύνθετοι από την άλλη, βρίσκονται στα φρούτα , τα λαχανικά και τα δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως και προάγουν την υγεία και την ευεξία, καθώς μας προσφέρουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Ακόμη, η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, τους καθιστά σε ευεργετική επιλογή καθώς απορροφώνται αργά από τον οργανισμό μας, προκαλώντας σταδιακή αύξηση του σακχάρου του αίματός μας και αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

 

Προτιμήστε τους «καλούς» υδατάνθρακες στη διατροφή σας:

  1. Προτιμήστε τα φρούτα σας, ολόκληρα με τη φλούδα τους, γιατί έτσι λαμβάνετε όλα τους τα θρεπτικά συστατικά (μέταλλα, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες).
  2. Βάλτε τα όσπρια στη διατροφή σας. Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι απορροφώνται αργά από τον οργανισμό, άρα ρυθμίζουν τη σταδιακή αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας και παρέχουν στον οργανισμό σας πλήθος από θρεπτικά συστατικά.
  3. Καταναλώστε πλιγούρι και δημητριακά ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως  και καστανό ρύζι, καθώς είναι τρόφιμα πλούσια σε φυτικές  ίνες, που μας βοηθούν στο γρηγορότερο κορεσμό αλλά και βοηθούν την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Ακόμη, περιέχουν  βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενισχύουν  τον μεταβολισμό μας αλλά βοηθούν επίσης  και την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.
  4. Πείτε ένα μεγάλο Ναι στα ολικής αλέσεως προϊόντα, έναντι των λευκών επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς τα λευκά τρόφιμα χάνουν πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων κατά την μεγαλύτερη επεξεργασία τους.
  5. Μείνετε μακριά από τους «κακούς» υδατάνθρακες( πχ λευκό αλεύρι, σφολιάτες, τυποποιημένα κέικ και γλυκά).

 

Κλείνοντας,  είναι καλό και πιο υγιεινό να αποφεύγετε να ακολουθείτε ακραία διατροφικά προγράμματα  τα οποία στερούνται υδατανθράκων, καθώς όπως είπαμε, αποτελούν βασικό καύσιμο του εγκεφάλου μας και μας είναι απαραίτητοι σε καθημερινή βάση. Τέτοια διατροφικά πλάνα, προκαλούν κούραση, κόπωση, απώλεια διάθεσης υπνηλία και υπογλυκαιμία. Έτσι ο οργανισμός μας αναζητά την απαραίτητη ενέργεια από τους μύες μας και κάπως έτσι, χάνουμε το μυϊκό μας ιστό. Η λύση σε όλα, είναι ο σωστός και ποιοτικός συνδυασμός των τροφών μας, και έχει ένα όνομα: υγιεινή διατροφή!