Πολλές φορές  θεωρούμε  ότι αν συμπεριλάβουμε  στη διατροφή μας  συσκευασμένους χυμούς  ότι είναι το ίδιο με το φυσικό χυμό  που θα στύβαμε  μόνοι μας. Έτσι  τους έχουμε κάνει  μέρος της καθημερινότητας μας μαζί με το σνακ .Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει .Οι χυμοί του εμπορίου δε διαφέρουν μόνο  σε γεύση και άρωμα. Ποιες όμως οι διαφορές  με το χυμό που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε και μόνοι μας ?

pysikoi xymoi kai syskevasmenoi 300x200 Φυσικοί χυμοί  και συσκευασμένοι

  • Ζάχαρη και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες .Οι χυμοί αυτοί περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ,με προσθήκη χυμού φρούτων και αρωματικών ουσιών .Κάθε συσκευασμένος χυμός  φρούτων είναι ένα τρόφιμο  υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες !Ενδεικτικά  1 ποτήρι  χυμός  πορτοκαλιού  συσκευασμένος  περιέχει περίπου 110 θερμίδες  τη στιγμή που ένα πορτοκάλι  δεν ξεπερνά τις 62 .

 

  • Θρεπτικά συστατικά . Τα θρεπτικά συστατικά ενός παρασκευασμένου χυμού είναι πολύ λίγα .Αυτό γίνεται καθώς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη διάρκεια  ζωής  του  περνά από διάφορες διαδικασίες θερμότητας  καταστρέφοντας πολλές από τις θρεπτικές του ουσίες .Πολλά φυσικά  πεπτικά ένζυμα  στο εσωτερικό του  καρπού  μπορεί να υποστούν φθορά εξαιτίας αυτών των διαδικασιών  .Και να μην ξεχνάμε τα συντηρητικά που πολλές φορές έχουν καρκινογόνες επιπτώσεις για το σώμα .

 

  • Φυτικές ίνες . Τα φρούτα έχουν αρκετές φυτικές ίνες που παρέχουν όγκο στη διατροφή και βοηθούν να αποφύγουμε προβλήματα στο πεπτικό σύστημα .Ο χυμός δεν μας παρέχει τις φυτικές ίνες ούτε θρεπτικά συστατικά  ενός φρούτου λόγω τον διαδικασιών που έχει  υποστεί.

 

  • Υγεία . Ο χυμός φρούτων ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος πιο γρήγορα από οποιοδήποτε φρούτο καταναλώσουμε ολόκληρο ,καθώς το επίπεδο ζάχαρης είναι υψηλότερο από αυτό των φρούτων . Έτσι υπάρχει κίνδυνος για αύξηση σωματικού βάρους καθώς και κίνδυνος για διαβητικούς .

 

Αυτοί είναι λοιπόν κάποιοι από τους  λόγους για τους οποίους αξίζει να αφιερώσετε 2 λεπτά  ώστε να φτιάξετε μόνοι σας τον χυμό σας ή κάποιο smoothie  και να μην χάσετε τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες  των φρούτων .

 

 

 

 

 
Show Buttons
Hide Buttons