Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάψυξη δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την περιεκτικότητα των τροφίμων που τοποθετούμε, όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό όμως έχει να κάνει πάρα πολύ με τις πρακτικές που ακολουθούμε πριν την τοποθέτησή τους στην κατάψυξη. Για παράδειγμα, αν ζεματίσουμε τα λαχανικά που έχουμε σκοπό , έπειτα να τοποθετήσουμε στην κατάψυξη, θα χαθεί 15-20% της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C.

epireazei i katapsiksi tin poiotita twn trofimwn 300x122 Επηρεάζει η κατάψυξη την ποιότητα των τροφών;

Μπορούμε καταρχάς να καταψύξουμε όλα τα τρόφιμα
Φυσικά και όχι, καθώς η κατάψυξη, έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τη θρεπτικότητα κάποιων τροφίμων η ομάδων τροφίμων , καθώς καταστρέφει τις κυτταρικές μεμβράνες τους ο σχηματισμός κρυστάλλων πάγου. Τι σημαίνει αυτό; Τα τρόφιμα δεν είναι πλέον τόσο τραγανά ή σκληρά. Για παράδειγμα το καρότο, που είναι από τη φύση του σκληρό, μετά την κατάψυξη ,μοιάζει σαν βρασμένο. Δεν υπάρχουν δηλαδή επιπτώσεις στην ασφάλεια του ως τρόφιμο, παρά μόνο η απώλεια κάποιων βακτηριακών κυττάρων από αυτό και αυτό αφορά καθαρά τη  σύσταση του.

 

Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να μπαίνουν στην κατάψυξη;

Παραδείγματα τροφίμων που δεν πρέπει να μπαίνουν στην κατάψυξη είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος( πχ η κρέμα γάλακτος, αλλά και  κάποιες σάλτσες) γιατί διασπώνται τα συστατικά του (ή αλλιώς κόβουν) όταν καταψύχονται. Αυτό όμως δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς όταν τα ξαναζεσταίνουμε, επανέρχονται! Άλλα τέτοια τρόφιμα είναι τα μαλακά φρούτα, τα μανιτάρια, τα ζυμαρικά, οι πατάτες και τα λαχανικά σαλάτας.

 

Τι ισχύει με τα κατεψυγμένα ζωικά προϊόντα;
Όσον αφορά τα κατεψυγμένα ζωϊκά προϊόντα(ψάρια, πουλερικά και κρέατα), δεν υπάρχουν απώλειες  ούτε στα ανόργανα άλατα, ούτε στις βιταμίνες που περιέχουν γιατί η πρωτεϊνη, τα ανόργανα άλατα και οι βιταμίνες Α και D δεν επηρεάζονται καθόλου από την ψύξη. Εδώ απλά θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία κατά  την απόψυξη, που τα τρόφιμα αυτά χάνουν πολλά υγρά τα οποία περιέχουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες αλλά και ανόργανα άλατα, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν ανακτηθούν, θα χαθούν στο μαγείρεμα!

 

Πόσο χρονικό διάστημα μπορούν να συντηρηθούν τα τρόφιμα στον καταψύκτη;
Τα τρόφιμα , έχουν το πλεονέκτημα να συντηρούνται χωρίς κανέναν απολύτως κίνδυνο στον καταψύκτη του σπιτιού μας από  3 έως και 12 μήνες, χωρίς να μειωθεί η ποιότητα τους. Βέβαια, κάθε τρόφιμο έχει δικό του χρόνο συντήρησης, οπότε καλό θα είναι να ανατρέχουμε στις ετικέτες τους, οι οποίες αναφέρουν το χρόνο συντήρησής τους.

 

Πολλές φορές οι κατεψυγμένες τροφές  είναι πιο θρεπτικές από τις φρέσκες
Ένα βασικό παράδειγμα γι’ αυτό, είναι ότι τα λαχανικά και τα φρούτα που όταν καταψύχονται μετά τη συγκομιδή τους, στις απαραίτητες γι’ αυτά συνθήκες υγιεινής και συντήρησης, είναι πολύ πιθανό να είναι πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά, σε σχέση με τα αντίστοιχα φρέσκα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή μετά το μάζεμα και τη διαλογή των φρούτων και των λαχανικών, αυτά μεταφέρονται σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές, κι αυτό μπορεί να μειώσει τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατά τους, καθώς η όλη αυτή διαδικασία παίρνει κάποιο χρονικό διάστημα να επιτευχθεί, άρα τα τρόφιμα είναι εκτεθειμένα σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.